ماهی قرمز و معضلات آن برای طبیعت

ساخت وبلاگ

      با فرا رسیدن عید نوروز،  بازار فروش ماهی های قرمز عید نیز گرم می شود. گرچه این ماهی در سفره ی هفت سین و عید نوروز مهمانی جدید است و جزئی از رسوم باستانی ایران نبوده است. اما به هر حال اکنون به خانه ی ایرانیان راه یافته و از این رو مردم باید نکات مهمی را درباره ی این جاندار بدانند.

    این ماهی که در ایران با نامهای ماهی قرمز، ماهی عید، ماهی گلی، ماهی طلایی و گلدفیش شناخته می شود، در واقع گونه ای از ماهیان از خانواده ی کپورماهیان است با نام علمی (Carassius auratus) که زیستگاه اصلی آن جنوب چین است که طی 265 تا 420 سال پس از میلاد مسیح توسط تکثیر کنندگان چینی در برکه ها و محفظه هایی نگهداری می شد و به تدریج به ژاپن و سپس به اکثر مناطق آسیا و اروپا معرفی گردید.

    اما مسئله ی اصلی در مورد ماهی های قرمز عید، آن است که متاسفانه برخی از مردم پس از پایان عید، این ماهیان را در رودخانه ها، دریاچه و برکه های طبیعی رها می کنند و گمان می کنند با این کار به ماهی آزادی بخشیده اند. اما همانگونه که گفته شد این ماهی از جنوب چین آمده و در ایران یک گونه ی غیر بومی به حساب می آید و می تواند آسیب های بسیاری را برای اکوسیستم های آبی ایران در پی داشته باشد که در ادامه به آنها پرداخته می شود:

 این ماهیان در شرایط نامناسبی در حوضچه های غیربهداشتی تکثیر و پرورش می شوند و می تواند ناقل بیماری ها مختلف و عوامل بیماری زا (از جمله ساپرولگنیا، ایکتیوفتریوس مولتیفیلوس، جیروداکتیلوس و...) باشند و این عوامل بیماری زا را به ماهیان بومی انتقال داده و باعث مرگ آنها شوند.

ماهیان قرمز سازگاری بالایی با شرایط محیطی دارند و در انواع زیستگاه های آب شیرین می توانند به زندگی خود ادامه دهند، از این رو رقیب جدی برای ماهیان بومی هستند که هم از منابع غذایی دیگر ماهیان تغذیه می کند و هم از خود ماهیان بومی

این ماهی می تواند بیش از 30 سال عمر کرده و به وزنی بیش از 2 کیلوگرم برسد، اکثر ماهیان بومی ایران نمی توانند تا این اندازه عمر کنند

این ماهی می تواند در هنگام زادآوری بیش از چند ده هزار تخم در آب بریزد و به سرعت بوم سازگان های آبی را در نوردد.

 

بنابراین باید از رها سازی ماهی های قرمز عید در هر گونه زیستگاه طبیعی (نهر، رودخانه، برکه، دریاچه و ...) به شدت خودداری شود، تا ماهیان بومی ایران از گزند این گونه ی غیر بومی و مهاجم در امان باشند.

+ نوشته شده در جمعه بیست و هفتم اسفند ۱۴۰۰ ساعت 22:11 توسط بهزاد عظیمی  | 

محيط زيست جوانرود...
ما را در سایت محيط زيست جوانرود دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : javanrooddoe بازدید : 54 تاريخ : پنجشنبه 25 اسفند 1401 ساعت: 23:53